Urfolks individuelle og kollektive rettigheter

Urfolk er betegnelsen som brukes på de ulike befolkningsgruppene som utgjør den opprinnelige befolkningen i en region. Samene er urfolk i Norge, mens for eksempel USA har en rekke ulike urfolk som man lenge slo sammen unger begrepet indianerstammer.

Personene som utgjør disse gruppene av urfolk har så klart sine individuelle, universelle menneskerettigheter, men de har også en del rettigheter i kraft av sin posisjon som urfolk. Disse rettighetene ble definert i FNs erklæring om urfolks rettigheter i 2007. Stater og representanter for urfolk forhandlet i over 20 år før de kom fram til den erklæringen som da ble vedtatt. USA, Canada, Australia og New Zealand stemte imot.

Noe av det som er særegent med urfolks rettigheter slik de blir definert i erklæringen, er at de har rett til å styrke og bevare egne institusjoner, tradisjoner og kulturer, og de har rett til å utvikle seg slik de selv ønsker. Det er altså formulert inn en frihet til å leve deres liv og strukturere sine samfunn slik de selv vil, uten påvirkning eller innflytelse fra majoritetssamfunnet. Det at de står fritt til å velge sin egen vei skal også respekteres i den grad at det ikke får lede til diskriminering.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *