Hvorfor har minoriteter vanskelige levekår?

Minoriteter har vært utsatt for diskriminering og undertrykkelse over svært lang tid. Tiår med begrensede muligheter sammenlignet med resten av samfunnet skaper kløfter som blir dypere og dypere etter hvert som tiden går. Ofte sammenfaller dessuten flere ulike sårbarheter som leder til utsatthet. Mange tilhører en etnisk og en religiøs minoritet samtidig. Andre blir særlig utsatt fordi de i tillegg til å være en etnisk minoritet også er kvinner eller barn.

En person som i tillegg til å høre til i en religiøs minoritet har en funksjonshemning vil også være ekstra sårbar. Sårbarheter legger seg oppå hverandre, og skaper en enda mer utfordrende tilværelse. Når flere sårbarheter møtes på denne måten kalles det interseksjonalitet.

På bakgrunn av historiens mørke folkemord blir det tydelig hvordan ulike minoriteter har vært svært utsatt for forfølgelse, og har behov for et ekstra vern. Fortsatt er minoriteter mer utsatt enn andre når det kommer til brudd på menneskerettighetene. Når en gruppe har fått sine muligheter begrensede og levekår forvansket over så mange år blir dette mønstre som får sette seg i samfunnets strukturer. Disse strukturene er vanskelig å bryte opp, men det er mulig.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *