Hvorfor utdanning er en viktig rettighet

Utdanning på grunnleggende nivå er essensielt for å kunne kreve sine øvrige rettigheter. Det er også viktig med en god utdanning for å sikre barns utvikling, og for at vi som mennesker har mulighet til å utnytte vårt potensiale. Mens grunnutdanning er viktig for å gi barn og unge er godt grunnlag for deres videre utvikling, stopper ikke retten til utdanning på det grunnleggende nivået. Også høyere utdanning er en viktig menneskelig rettighet, nettopp fordi muligheten til høyere utdanning gir nødvendige muligheter for fremtiden.

For det første kan høyere utdanning være helt grunnleggende for sosial mobilitet. Vi ser at land som har enkel tilgang på høyere utdanning har mye bedre sosial mobilitet enn land der det krever god økonomi å ta slik utdanning. Det handler om å gjøre det mulig for befolkningen å ta den type jobb de har best evner til å lykkes med, og at dette ikke skal være avhengig av familiens økonomi.

Selv om utdanning på høyere nivå skal ses på som en menneskerett på lik linje med grunnutdanning, så innebærer ikke dette at alle skal eller behøver gjennomføre slik utdanning. Det handler om at alle som ønsker det og har kunnskapen som kreves for å lykkes med det, ikke skal møte på unødvendige hindre.

I konvensjonen om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter står det at en god utdanning gir mulighet til å utvikle opplyste og aktive tanker som kan vandre fritt og vidt, og at dette er en av de største gledene ved å være menneske. Utdanning legger dermed grunnlaget for at vi som mennesker kan utnytte vår fulle kapasitet, og er et helt essensielt verktøy i arbeidet med å løfte folk ut av fattigdom.

Retten til utdanning innebærer mer enn bare retten til å gå på skole, utdanningen skal holde en viss kvalitet og gi alle like muligheter for å lære. Jenter har hatt de største problemene med tilgang på utdanning. Og selv når de har tilgang kan situasjonen på skolen eller skoleveien være så utrygg at det blir et hinder. Eldre jenter møter ofte på forventninger som står i konflikt med skolegang, slikt som husarbeid, passe yngre søsken, arbeid eller ekteskap.

Jo svakere man er stilt i samfunnet, jo viktigere blir utdanning for å gi mulighet til utvikling og makt til å påvirke sin egen livssituasjon.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *