Er rettsstaten truet?

I Norge har vi i flere hundre år faktisk levd under lover og regler som hjelper oss på veien gjennom livet. Enten det er fordi vi har blitt syke, venter barn, skal gifte oss, har en konflikt mot en autoritet eller skal gravlegges. Staten har vært styrt av konge og kirken i en symbiose av maktfordeling, hvor rettsstaten fungerer perfekt med det trefoldige systemet for fordeling av makta.

Etter at landet ble en mer liberal statsmakt og økonomien ble styrt av markedet og ikke planet, så har likevel ting endret på seg. Det er middelklassen som bærer samfunnet, og andelen som har valgt å stå utenfor, nyte godene som fellesskapet finansierer, har blitt større.

Samtidig er Norge en stat som ønsker solidaritet, selv om vi må gå i klinsj med større makter når det gjelder internasjonale konflikter. Det kan være menneskerettigheter i diktatur, som vi samtidig forhandler store kontrakter med. Det kan også være gamle allianser som risikerer å brytes for å beholde en fred som virker mer og mer skjør.

Så er rettsstaten truet, og i så fall, hvordan har det blitt slik?

Kapitalismen er avhengig av mange tapere

Dessverre er det slik at kapitalisme er avhengig av at noen taper på systemet. Vinnere bør være en minimal andel av samfunnet, slik som kongefamilier, adelige og andre celebre. Men slik er det ikke i dag. På grunn av at Norge er blitt styrtrik på olje, så lar dette ikke gå upåaktet hen.

Mange vil ha en del av kaka, og mange har fått det. For å holde tett, har mange nordmenn fått goder de har vært ganske alene om. Dette har gått ut over den delen av befolkningen som er størst, nemlig arbeiderne.

Man skulle kanskje tro at man kunne lagre rikdommen vår slik som i en Ladeboks, men dessverre er det slik at det må forbrukes nå. Den virkelige rikdommen ligger andre steder, for eksempel i kunnskap, naturressurser og teknologi.

Norge har blitt ufattelig rikt

Vi kan ikke forestille oss hvor heldige vi er i Norge. Men dessverre så skjer det mange ting i et land som er rikt. Mange vil forsøke å få innpass. Det er fint at vi hjelper flyktninger og arbeidere, men andre vil gjerne lure til seg rikdommen vår. Det er synd fordi mange kan la seg friste av eller bli truet av dem. Derfor er rettsstaten Norge truet. Fordi dette går ut over middelklassen, dem som jobber for å holde hjulene i gang.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *