Slik tar du bilder på menneskerettighets-reiser

Når man reiser til fattige land, eller på menneskerettighets-reiser, er det mange som ønsker å dokumentere turene ved å ta massevis av bilder underveis. Det er lett å forstå hvorfor dette er fristende, men det er også noen ting det er viktig å passe på. Derfor har vi laget en liten huskeliste over hva du bør tenke over når du skal på en slik fotoreise.

1. Kjøp godt fotoutstyr

Det er viktig med godt fotoutstyr for å ta de beste bildene, og du kan enkelt bestille dette fra en fotobutikk som BGA før du drar på tur. De har massevis å velge fra, og det er bare budsjettet ditt som begrenser deg. Du finner også fantastiske rammer til bildene dine, slik at du kan ramme inn de beste blinkskuddene etter at du kommer hjem fra reisen din.

2. Husk å spørre om tillatelse

Det er viktig å huske å spørre om tillatelse før man tar bilder, dette er nemlig sårbare mennesker som ofte befinner seg i en vanskelig livssituasjon. Mange av disse kan få problemer med lokale myndigheter hvis bildene publiseres i feil kontekst, og det er noe ingen ønsker å ha på samvittigheten. Konsekvensene kan nemlig bli svært alvorlige, her snakker vi om alt fra overvåkning til fengsling og tortur. Og selv om du får et ja, er det viktig at du tar en vurdering på hvordan du bruker bildene i etterkant. Det er noe annet å printe de ut i et fotoalbum enn å publisere de i en av landets største aviser, for eksempel.

3. Anonymiser hvis mulig

I referanse til punktet over, kan det være fint å anonymisere menneskene du fotograferer – hvis dette er mulig. Det kan bety at du tar bilde av dem bak ifra eller i profil, eller at du ikke tar bilder som viser hele ansiktet. Her er det mange muligheter, men dette kan være et viktig punkt å tenke på. På denne måten er du sikker på at du ikke skaper trøbbel for noen.

4. Sjekk om du må spørre lokale myndigheter om tillatelse

I noen land som bryter menneskerettighetene liker ikke myndighetene at det kommer utlendinger for å dokumentere slike hendelser. Hvis du ikke ber om tillatelse før du begynner å ta bilder, kan du i verste fall ende opp med å bli utvist fra landet.

5. Vis frem bildene når du kommer hjem

Det er viktig å fortelle om hva du har opplevd når du kommer hjem, og du må gjerne printe ut bildene dine – og sette de i album – slik at du ikke glemmer menneskene du har møtt på reisen din.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *