Menneskerettigheter i klesindustrien

Har du noen gang tenkt over at det er noen som har laget klærne du går i? At det kan hende arbeidsforholdene deres ikke er verdige og at mange sliter under et autoritært regime? De europeiske landene var lenge ledende innenfor klesindustrien. Men da befolkningen i disse landene klarte å kjempe gjennom flere rettigheter til fattige arbeidere, så skjedde flere ting. For det første økte prisen på produktene og for det andre så fikk arbeiderne bedre leve – og arbeidsvilkår.

Vi vil jo ikke at folk skal lide slik at vi kan få billige varer. Dette er jo også mennesker med like verdier som alle oss andre. De skal kunne leve fritt og ha de samme mulighetene. Vi vet alle at det ikke er slik, så hvorfor fortsetter vi å handle billige klær fra barnearbeid og slaverilignende forhold?

Fokus på miljø

En annen grunn til at storprodusentene kunne drive så billig, var at det ikke fikk noen konsekvens for at de forurenset miljøet. Kles-produksjon brukte tradisjonelt mye kjemikalier og veldig mye vann ble drenert til å gjennomføre kles-produksjonen.

En av https://www.na-kd.com/no største mål for fremtiden er å sette søkelys på både miljø og menneskerettigheter.

Men dette var jo også farlig for arbeiderne, som fikk kroniske plager og alvorlige sykdommer. Man så at hele systemet var tuftet på forhold som angrep og misligholdt menneskerettighetene. Klesindustrien måtte tenke nytt. Det er vi lykkelig glade for at de gjorde.

Menneskerettighetene styrker miljøet

Det henger tett sammen med hverandre. De har en verdikjedestyring som hele tiden prøver å løse et puslespill av fornybare energikilder og bærekraft. Ved å gi arbeiderne gode arbeidsforhold og et håp for fremtiden, så viser NAKD at de bryr seg om sine arbeidere og deres familier.

Det er viktig at mennesker over hele verden respekterer menneskerettighetene og at likeverd gjelder alle. NAKD vil fortsette å promotere menneskerettighetene.

I flere tilfeller har det vært organisert boikott for å sette makt bak kravene. Dette har ført til at stadig flere produsenter reklamerer med at deres klær er produsert på en bærekraftig måte med garanti om at produksjonen skjer uten brudd på menneskerettighetene.

Hvordan la alle få bedre levevilkår

Det er imidlertid mer komplisert enn man ofte får inntrykk av i media, dels er de som blir utnyttet avhengig av arbeidsplasser. Alternativet er ofte arbeidsløshet og sult for de det gjelder hvis det ikke kan skaffes alternativer til livsopphold. I hvilke omfang det faktisk skjer en bedring har imidlertid i mange tilfelle vært vanskelig å kontrollere.

Det er derfor et økende krav om såkalt transparens, det vil si mulighet for uavhengig kontroll av produksjonsforholdene. Dette er ofte en vanskelig sak, da kontroll fra tredjepart lett kommer i konflikt med regler om nasjonal suverenitet. Vi kan bare tenke på hvordan norske myndigheter og befolkning ville reagere på krav fra Russland eller Kina om å få kontrollere norske arbeidsforhold.

Det vi har sett fungerer for å få myndigheter til å respektere menneskerettighetene er:

  • Åpen dialog i internasjonale fora
  • Krav til arbeidsforhold, barnearbeid og miljøforurensning
  • Transparency
  • Vilje i befolkningen til å demonstrere mot maktmisbruk

Alt i alt er det er godt å vite at forholdene gradvis har bedret seg. Det skyldes både internasjonalt press, organisert boikott og aksjoner i de land det gjelder.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *