Å arbeide er en menneskerettighet!

Arbeid som livsgrunnlag

Mange tar det å jobbe for gitt. I et arbeidsmarked som er preget av lite arbeidsløshet, er det en selvfølge for mange at man finner en jobb som gir en et godt grunnlag å leve på. Men slik er det ikke for alle. I mange land er arbeidsledigheten betydelig større enn i Norge, og i mange tilfeller betaler ikke jobbene godt nok til å danne et livsgrunnlag. Mange tvinges til å ha flere arbeidsforhold, bare for å kunne sette mat på bordet.

HMS – et viktig fokusområde

Med de store kampene for menneskerettigheter som foregår på global skala, kan det være lett å glemme at det også er viktig å fokusere på arbeid med menneskerettigheter også lokalt. En av menneskerettighetene definert av FN er som nevnt retten til arbeid – trygt arbeid. Derfor er HMS et viktig fokusområde, også på norske arbeidsplasser.

Et eksempel på hvordan dette kan gjøres, er ved å skape god sikkerhetskultur i en bedrift – men man må også tenke på det fysiske miljøet. Til eksempel kan det lønne seg for firma som ansetter mange håndverkere, å investere i sikre biler og sikker bilinnredning, som tåler en støyt og er godkjent i krasjtester.

Bilinnredning fra Work System kan være et godt alternativ, da den forbedrer arbeidsmiljøet gjennom å skape orden og struktur. Innredningen er også utformet for å lage minst mulig miljøavtrykk – for eksempel blir det alltid brukt resirkulert plast i Work system sine produkter! Innredningen fra Work System er designet for å hjelpe deg å arbeide både smartere og mer sikkert, og er godkjent i krasjtester.

Å skape trygge og sikre arbeidsplasser, bidrar til å skape gode levevilkår for familiene til de ansatte. Godt arbeid for voksne bidrar til å skape trygge rammer for barn.

FNs menneskerettserklæring

FNs verdenserklæring om menneskerettigheter i artikkel 23:1 lyder: «Enhver har rett til arbeid, til fritt valg av yrke, til rettferdige og gode arbeidsforhold og til beskyttelse mot arbeidsløshet.» For dem som havner utenfor i Norge, har vi tryggheten NAV gir som en hjelp til å komme gjennom vanskelige situasjoner og arbeidsløshet.

På global skala er det ikke slik. Det er mange land som ikke engang gir arbeidere muligheten til å fagorganisere seg, hvor man bare kan drømme om tariffavtale, og hvor høy arbeidsledighet er så vanlig at det nærmest er akseptert. Vi må sammen arbeide for å gi dem som ønsker det, muligheten til å arbeide, i en jobb som betaler lønn man kan leve av – og oppfylle den menneskerettigheten for alle.

Støtt opp om det viktige arbeidet

Deler av skatten vi betaler i Norge, går til humanitært arbeid i eget og andre land, inkludert arbeid for menneskerettighetene. Du kan også støtte andre organisasjoner som arbeider for saken.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *